Sådan bygger man sine egne maskiner

Sådan bygger man sine egne maskiner

Mange danske virksomheder finder på et tidspunkt ud af, at der er gode muligheder for at effektivisere deres produktion eller skabe bedre rammer og vilkår for de ansatte, der betjener de enkelte produktionsapparater. Men mange af disse virksomheder giver desværre også op, da de ikke føler, de kan effektivisere yderligere, simpelthen fordi der ikke er et marked med den rette maskinløsning.

Hvad mange overser er, at der findes gode muligheder for selv at få fremstillet en maskine, der passer helt nøjagtigt til sine produktionsbehov. Løsningens pris afhænger naturligvis af dens kompleksitet, men ofte kan det svare sig at bestille en specifik mekanisk konstruktion, hvis det betyder, at produktionen stiger og tjener beløbet ind igen.

Når du skal bestille din egen maskine og have den bygget fra bunden, skal du alliere dig med en maskinbygger. Nogle henvender sig til sådan en fagperson udelukkende med beskrivelser, i form af en slags kravspecifikation, mens andre her grovskitser m.m. klar til første møde. Når maskinbyggerne er briefet om opgaven, skal han omsætte tanke, idéer eller skitser til en 3D maskintegning. Denne er naturligvis ikke klar til produktion allerede efter første udkast, men forfines i sammenspil med virksomheden.

Jo bedre virksomheden kan beskrive deres behov og fortælle om de opgaver, som maskinen skal løse, jo bedre muligheder har konstruktøren for at fremstille en løsning, der lever helt op til produktionsbehovene.

Efterhånden som processen skrider frem, bliver der plads til at fremstille dele af maskinen. Disse fremstilles naturligvis med grundig dokumentering undervejs i processen, så de lever op til produktions- og sikkerhedsstandarder.

Bemærk at det ikke er alle maskinbyggere, der tilbyder alle områder i fremstillingsprocessen. Nogle vil have deres kompetencer i at tegne, mens andre er bedst til at fremstille og sammensætte de påkrævede komponenter.

Samtidig med at produktionen går fremad, skal de enkelte komponenter testes, så I er sikre på, maskinen kan det forventede og at kvaliteten er god. Dette er en løbende proces, som er meget vigtig, da den afslører forbedringspotentialer, ligesom fejlfindingen kan være med til at forhindre senere ærgrelser.

Afhængigt af maskinens størrelse og kompleksitet, skal nyt personale muligvis trænes i betjening. Nogle maskiner tjener et enkelt formål, mens andre indgår som en del af et produktionssamlebånd, hvorfor test og træning varierer fra gang til gang.

Når maskinen er i brug, er det typisk vigtigt at dokumentere dens effekt, så virksomhed og interessenter kan se den faktiske værdi af det nye apparat.