Pas på ved sæsonarbejde

Pas på ved sæsonarbejde

Der er mange forskellige håndværksfag, der er kendetegnet ved, at der er en del sæsonarbejde. Det kan eksempelvis være noget, der er betinget af årstiderne. Eksempelvis er det rimelig alment kendt, at mange anlægsgartnere er ansat i foråret, sommeren og delvist efteråret, mens der ikke er noget arbejde til dem om sommeren. Der er også mange inden for murer og tømrerfagene, hvor det ikke hænger med arbejde på træerne i vinterhalvåret, og de derfor ikke har et fast arbejde året rundt.

Derudover der naturligvis alle dem, der er ansat steder, der ganske enkelt kun har åbnet på visse tider af året. Det kan være alt fra frugtplantager til campingpladser, forlystelsesparker og lignende. Kort sagt arbejde hvor man ikke arbejder 12 måneder om året.

De fleste vil nok foretrække at have fuldtidsstillinger, der gælder hele året. De fleste vil dog også tage et arbejde, selvom det kun er for en sæson, hvis alternativet, er at der slet ikke er noget arbejde at få. Når det kommer til ens muligheder for dagpenge, skal man være opmærksom på reglerne omkring dette.

Hvis man 3 år i træk bliver ledig efter at have været ansat i en given periode, vil ens a-kasse i de fleste tilfælde skulle vurdere hvorvidt man står til rådighed for arbejdsmarkedet i det omfang, der er nødvendigt, for at man kan modtage den fulde dagpengesats. Du kan læse mere om reglerne for dagpenge her, men typisk betyder det eksempelvis, at du skal søge arbejde i faste “helårstillinger”, mens du er ansat i sæson arbejde. Så selvom du er ansat, kan du altså risikere at skulle søge arbejde imens.

Såfremt du ikke lever op til de krav, der stilles til dig, kan det ramme dig i form at hvad du er berettiget til. Det er derfor en god ide altid at undersøge dette, hvis du er sæsonansat og har været det i flere flere.