Er man kriminel, hvis man stikker pengene i lommen?

Er man kriminel, hvis man stikker pengene i lommen?

Økonomisk kriminalitet har mange former. Det drejer sig ikke kun om Stein Bagger, som snød forskellige investorer for mange millioner. Det kan lige så vel være at snyde med skatten eller lave arbejde uden moms. Selvom det, i sammenligning med Stein Baggers falskneri, er bagateller, så er det stadigvæk ikke uden konsekvenser.

Et klassisk eksempel

Mange håndværkere udfører ifølge statistikker sort arbejde. Hvilket kan virke helt naturligt, fordi det ofte er noget arbejde for nogle mennesker, som man kender privat. Et fint eksempel kunne være, at en faglært elektriker besøger et vennepar, da de skal have hængt nogle udendørslamper op ved havens terrasse. Han svinger ind forbi efter arbejde i firmabilen, da alt værktøj ligger lige, hvor det plejer i bilen.
Der bliver udført et fremragende stykke arbejde, som ser helt perfekt ud – præcis som det ville gøre, hvis man betalte en mester for at få det udført. I stedet for at betale en regning, får de fleste blot stukket 500 kr. i lommen som tak for hjælpen.
De 500 kr. ser aldrig dagens lys igen, da de blot bliver brugt til at snolde for – i langt de fleste tilfælde.

Hvad skal man passe på

Det kan være svært ikke at blive ved med at tjene denne type penge. Der er intet skat, der skal betales, så det hele går direkte i lommen. Bliver man ved med den slags og bruger af de mange penge, der bliver tjent sammen, kan det være svært at forklare, hvor pengene i virkeligheden kommer fra.
Går man eksempelvis ud og køber en ny bil og afleverer udbetalingen i kontanter, så vil bilsælgeren nok kigge en smule.
Det samme ser man gang på gang med en anden slags kriminalitet – narkotikasalg. Det bliver svært for pusherne at holde alle deres ulovlige penge skjult, da de også skal ud og leve livet.

Hvis du vil læse en mere detaljeret forklaring på økonomisk kriminalitet, kan du gøre det her.